کاظم کلانتری | شهرآرانیوز - جشنواره کن یکی از مهمترین رویدادهایی بود که سال گذشته به دلیل همهگیری ویروس کرونا لغو شد، اما امسال از ۶ تا ۱۷ جولای (۱۵ تا ۲۶ تیر) در فرانسه برگزار خواهد شد. طبق آنچه مسئولان کن گفتهاند زمان برگزاری این جشنواره دوماه هم برای آمادهشدن فیلمها به تأخیر افتاد تا شاهد دورهای پربار و ترکیبی از کارکشتهها و استعدادهای نوظهور باشیم؛ امسال هم پل ورهوفن و وس اندرسون و اصغر فرهادی و لئوس کاراکس و نانی مورتی و ژاک اودیار در جشنواره هستند و هم ریوسوکی هاماگوچی و کریل سِرِبرِنیکوف و جولیا دوکورنو.
یوهو کوسمانن، که در کوکولا فنلاند به دنیا آمده است، علاوهبر ساخت فیلم آثاری در حوزه تئاتر و اپرا هم دارد. اولین حضور او در جشنوارههای سینمایی با یک فیلم کوتاه بوده است. کوسمانن در سال ۲۰۰۸ و ۲۰۱۰ با یک فیلم کوتاه و یک فیلم نیمهبلند در کن حاضر بود اما «شادترین روز زندگی اولی مکی»، اولین فیلم بلند او، سال ۲۰۱۶ در جشنواره کن به نمایش درآمد و یک جایزه گرفت. داستان فیلم جدید او درباره دو غریبه است که در قطار همدیگر را ملاقات میکنند و این ملاقات دیدگاهشان به زندگی را تغییر میدهد.
تریلر فیلم محفظه شماره شش | Compartment No. 6
هرچند «شهر برفی»، اولین فیلم بلند جاستین کورزل تاحد زیادی خشن بود، اما بیشتر منتقدین جشنواره کن ستایشش کردند. فیلم دوم او اقتباسی بود از مکبث شکسپیر با بازی مایکل فاسبندر و ماریون کوتیار که در بخش رقابتی جشنواره کن هم حضور داشت. کورزل در ادامه فعالیتش سراغ یک بازی ویدئویی مشهور رفت. او براساس Assassin's Creed فیلمی ساخت که همان دو بازیگر فیلم قبلیاش در آن بازی میکردند. این کارگردان استرالیایی در سومین فیلمش هم یک فیلم اقتباسی ساخت. «تاریخچه حقیقی دار و دسته کلی» براساس رمانی با همین نام از پیتر کری در سال ۲۰۱۸ ساخته شد. فیلم جدید کورزل هم آنطور که از خلاصه داستانش مشخص است مربوط به یک واقعه تاریخی و احتمالا به اندازه فیلمهای قبلی او خشن باشد. Nitram درباره قتلعامی است که سال ۱۹۹۶ در روستای پورت آرتور (Port Arthur) استرالیا انجام شد. در این رویداد وحشتناک مردی ۳۵ نفر را کشت و ۲۳ نفر را زخمی کرد. این اتفاق به تصویب قوانین مدرن حمل اسلحه در استرالیا منجر شد.
شهرت یواخیم لافوس، که او را یکی از مهمترین سینماگران معاصر میدانند، فیلمبهفیلم افزایش یافته است. علاقه او به موضوعات حساس، کارنامهاش را پر از شخصیتهای عجیب کرده که او میخواهد انگیزههایشان را نشان دهد. اما این اولینبار است که این کارگردان بلژیکی، در بخش رقابتی جشنواره کن با دیگر فیلمها رقابت میکند. او سال ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲ در بخشهای جنبی کن حاضر بود. فیلم جدید لافوس درباره زوجی است که عمیقا عاشق یکدیگر هستند، اما وقتی صحبت از اختلال دوقطبی یکی از آنها به میان میآید روابطشان با موانع جدی روبهرو میشوند.
فیلم جدید ناداو لاپید مثل فیلم قبلیاش، «مترادفها» به برخورد و تقابلِ آرمانها با حقیقتِ زندگی میپردازد. «زانوی احد» درباره یک کارگردان است که خودش را میان دو نبرد قرار میدهد: یکی علیه حکومتی استبدادی و دیگری علیه مرگ یک مادر. او در دهه پنجم زندگیاش برای معرفی یکی از فیلمهایش به روستایی دورافتاده سفر میکند و آنجا با زنی آشنا میشود که مامور وزرات فرهنگ است و به تدریج اشتراکاتی بین آنها پدید میآید. لاپید سال ۲۰۰۶ هم با فیلمی در بخش سینه فونداسیون کن حضور داشت.
تریلر فیلم زانوی احد | Ahed’s Knee
شان پن را بیشتر به بازیگری میشناسند. او در همین حوزه سال ۱۹۹۷ برای فیلم «اون خیلی دوستداشتنیه» برنده جایزه بهترین بازیگری جشنواره کن شد. اما او در فیلمسازی هم کارنامه درخشانی دارد. «روز پرچم» ششمین فیلم پن است و سومین حضورش در کن در مقام کارگردان. دو فیلم او در سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۱۶ در بین فیلمهای بخش رقابتی کن اکران شدند. فیلم جدید او درباره پدری است که برای تربیت دخترش دو نقش متفاوت را ایفا میکند: از یک طرف مردی صادق و از طرف دیگر هنرمندی شیاد.
هفتاد و چهارمین دوره جشنواره کن دومین دورهای خواهد بود که فیلم کیریل سربرنیکوف بدون حضور خودش اکران میشود. سرنوشت عجیب این کارگردان روس چیزی شبیه جعفر پناهی ماست. سربرنیکوف به اتهام اختلاس مالی حق خروج از کشورش را ندارد. البته طرفداران این فیلمساز میگویند پرونده تشکیلشده علیه او با انگیزههای سیاسی ایجاد شده است، چون نمایشهای بحثبرانگیز او آشکارا از سیاستهای ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه، انتقاد میکردند. سال ۲۰۱۸ فیلم «لتو» این کارگردان بدون حضور خودش در کاخ جشنواره کن نمایش داده شد و امسال هم به دلیل اینکه او تا ژوئن سال ۲۰۲۳ حق خروج از روسیه را ندارد فیلم «سرماخوردگی پتروف» در غیاب او به فرانسه رفته است. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: در روسیه پس از اتحاد جماهیر شوروی، یک هنرمند خالق کتابهای مصور که از آنفولانزا رنج میبرد با یکی از دوستانش به یک پیادهروی طولانیمدت میرود و در این راه بین واقعیت و خیال معلق میشود.
یواخیم ترییر، کارگردان نروژی، سومین حضورش در جشنواره کن را تجربه میکند. او سال ۲۰۱۱ با فیلم «اسلو، ۳۱ آگوست» به کن آمد و سال بعدش یکی از داوران بخش فیلم کوتاه جشنواره کن به ریاست عباس کیارستمی بود. سال ۲۰۱۵ فیلم «غرندهتر از بمبها» با بازی جسی آیزنبرگ، گابریل بیرن، ایزابل هوپر، دیوید استراترن و ایمی رایان در جشنواره کن اکران شد. فیلم جدید او درباره زن جوانی است که برای پیمودن مسیر زندگی عاشقانهاش، برای یافتن مسیر شغلیاش و آغازکردن سفری خودشناسانه تلاش میکند.
برنده نخل طلای کن در سال ۲۰۱۰ با فیلم «عمو بونمی زندگیهای گذشتهاش را به یاد میآورد»، برنده جایزه نوعی نگاه با فیلم «ارادتمند شما» (۲۰۰۲) و برنده جایزه هیئت داوران با فیلم «بیماری گرمسیری» امسال با فیلم «حافظه» سودای کسب یک نخل طلای دیگر را در سر میپروراند. ششمین حضور اپیچاتپونگ ویراستاکول در کن با فیلمی خواهد بود که خیلیها منتظر دیدنش هستند. «حافظه» احتمالا یکی از بختهای اصلی کن هم لقب میگیرد. تیلدا سوینتون در این فیلم نقش زنی اسکاتلندی را بازی میکند که در راه سفر به کلمبیا صداهای عجیب و غریبی میشنود و میخواهد منشا این صداها را بیابد.
معرفی فیلمهای جشنواره کن ۲۰۲۱+ تریلر | بخش اول